Το διαμάντι Hope

Famous Diamonds1

Το Hope Diamond είναι ένα από τα πιο διάσημα κοσμήματα του κόσμου, με αρχεία ιδιοκτησίας που χρονολογούνται περίπου τέσσερις αιώνες. Το πολύ θαυμαστό σπάνιο μπλε χρώμα του οφείλεται σε ίχνη ποσοτήτων ατόμων βορίου. Ζυγίζοντας 45,52 καράτια, το εξαιρετικό του μέγεθος αποκάλυψε νέα ευρήματα σχετικά με το σχηματισμό των πολύτιμων λίθων.

Το κόσμημα πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ινδία, όπου η αρχική (μεγαλύτερη) πέτρα αγοράστηκε το 1666 από τον γάλλο έμπορο Gem Jean-Baptiste Tavernier ως το μπλε Tavernier. Το Tavernier Blue κόπηκε και έδωσε το “γαλλικό μπλε” (Le bleu de France), το οποίο ο Tavernier πούλησε στον βασιλιά Λουδοβίκο το 1668. Κλάπηκε το 1791 και εμφανίστηκε ενώ είχε ξανακοπεί, με το μεγαλύτερο τμήμα του να αποκτά το όνομα “Hope” όταν εμφανίστηκε το 1839, στον κατάλογο μιας συλλογής πετρών που ανήκε σε μια τραπεζική οικογένεια του Λονδίνου που ονομαζόταν Hope. Αφού πέρασε από πολλούς ιδιοκτήτες, πωλήθηκε στο μέλος της υψηλής κοινωνίας της Ουάσινγκτον Evalyn Walsh McLean, που συχνά εμφανιζόταν να το φοράει. Το 1949  αγοράστηκε από τον πωλητή πολύτιμων λίθων της Νέας Υόρκης Χάρι Ουίνστον, ο οποίος, για αρκετά χρόνια το πήγε σε πολλά μέρη του κόσμου πριν το παραχωρήσει το 1958 στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Από τότε παρέμεινε εκεί σε μόνιμη έκθεση.

Το Hope Diamond φημολογείται εδώ και πολλά χρόνια ότι φέρει μια κατάρα. Πιθανώς αυτό προήλθε από πωλητές που προσπαθούσαν να προκαλέσουν ενδιαφέρον για την πέτρα. Τελευταία αναφέρθηκε ότι το διαμάντι είναι ασφαλισμένο για 250 εκατομμύρια δολάρια.

HOPE Featured Image LARGE
Hope Diamond